Biografie

Als je luistert naar Meditation (2005) van Annelies Van Parys, zou je zweren dat je in de openingsmaten een verre klok hoort slaan, die galmt, verstopt achter houtblazers en hoorns. In dit werk gebruikt ze voor het eerst technieken uit het spectralisme om de klank binnenstebuiten te keren. Ze leert deze stroming kennen tijdens haar studies aan het Koninklijk Conservatorium Gent, van haar leermeester Luc Brewaeys. Andere belangrijke inspiratiebronnen vormen componisten die ze later tijdens masterclasses ontmoet: Jonathan Harvey, Thierry Demey, Luca Francesconi, Judith Weir…

“…the perception is of a work that extraordinarily pervades all the senses, where you have the impression that, tonally, the ground is pulled from under your feet…" Drifting Sand (Ensemble Recherche, Freiburg) - Alexander Dick, Badische Zeitung, 22 October 2012

Van Parys

Bij Van Parys is niet zozeer de exploratie van de klank 'an sich' belangrijk, hoewel die natuurlijk een rol speelt, maar veeleer de sensatie die haar klanken teweeg brengen. Daarin schuilt een wezenlijk verschil, een verschuiving van object naar subject. In het laatste geval staat immers de gewaarwording centraal. Haar partituren zijn het gevolg van een empirisch proces, want in beginsel gebaseerd op nauwgezette observaties van akoestische fenomenen. En dan zijn er de bijna wiskundige constructies, de strenge structuren waarin alle aspecten (van grote vorm tot het kleinste detail) beantwoorden aan dezelfde verhoudingen. Ze zoekt steeds naar een eenheid van micro- en macrostructuur, waarbij ze de traditionele vormen niet schuwt. (vrij naar Joep Christenhusz)

Symfonieën

In zekere zin zijn Van Parys' twee symfonieën het klinkende verslag van deze compositorische zoektocht. Haar eerste symfonie Carillon (2006), wordt gecreëerd door DeFilharmonie met Sian Edwards en is gebaseerd op de toonspectra van het Gentse Belfort. De tweede symfonie Les ponts (2008) knoopt meer aan met de traditionele symfonische vorm en krijgt zijn première door Symfonieorkest Vlaanderen met Otto Tausk. In 2012 opent deze symfonie de World Music Days in Brussel met Brussels Philharmonic. 

Nationaal & Internationaal

In 2006 was Van Parys al een eerste keer te gast op de World Music Days met haar kamermuziekwerk Phrases V (2001), dat enkele jaren tevoren de prijs Flandres-Quebec wegkaapte. Haar kamermuziekwerken zijn geliefd bij heel wat musici. Zo spelen de meeste Belgische ensembles regelmatig werk van haar hand, maar ook buitenlandse topensembles kunnen haar muziek smaken. Het New York New Music Ensemble creëert Fragrances (2008) in Leuven en brengt het vervolgens ook enkele malen in NY, Ensemble Recherche creëert Drifting Sand (2011) eveneens in Leuven en plaatst het sindsdien regelmatig op programma, zo ook met ensembles als Asko Schoenberg en VocaalLAB Nederland. 
In 2016 schreef Annelies ondermeer ook een strijkkwartet voor het vermaarde Diotima Kwartet.

In 2017 schrijft ze het door pers en publiek erg gesmaakte ‘Chacun(e) sa Chaconne’ als opgelegd werk voor de halve nales van de eerste sessie van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd gewijd aan de cello.

“…Van Parys is new to me: audio samples on her website suggest that she's a remarkable talent....“ The New York New Music Ensemble, Fragrances, Alex Ross - The Rest is Noise, May 2012

Componeren voor stem

Naast kamermuziek en orkestwerken toont Van Parys een bijzondere aanleg voor het componeren voor stem. Dit uit zich in de stemsolo Poïèma (2006). Els Mondelaers voert deze solo met succes uit in Amsterdam, Rome, Antwerpen en in 2014 in Potsdam op de Musikfestspiele Potsdam Sanssouci. Ook Ruhe, in opdracht van Collegium Vocale Gent wordt als deel van de gelijknamige voorstelling meer dan honderd keer wereldwijd uitgevoerd. Joyce McMillan in de Scotsman: ‘…until the end, when Schubert's rhythms give way to a magnificently deconstructed, questioning coda by modern Flemish composer Annelies Van Parys.’
In 2018 krijgt ze de opdracht van het vermaarde Franse koor Accentus om een werk te schrijven ter ere van de 100 jaar Wapenstilstand. Dat werk, Shell Shock, wordt op 10 november 2018 in Rouen in première gebracht door Accentus onder leiding van Marcus Creed.

Sussurri dell'Ombra, 2012
For winds

Muziektheatrale werken

Ruhe (2007) is de eerste aanzet tot muziek theatrale werken. Eens de interesse gewekt zal ze er zich steeds meer op gaan focussen. Getuige daarvan zijn An Index of Memories (2009), Parcours (2011) en in het bijzonder An Oresteia (2010). Hier schrijft ze een aanvulling op het monolithische muziektheaterwerk van Iannis Xenakis. Het stuk betekent een flinke stap buiten Van Parys' comfortzone, al is het maar omdat “haar muzikale idioom zich tot dat van Xenakis verhoudt als een fijngeslepen briljant tot een brok ruw graniet” (Joep Christenhusz in Muziek van Nu). 

“At the end, Schubert gives way to a new composition by Annelies van Parys and an astonishingly simple but effective piece of cinematography. Rarely do artforms come together so eloquently.” Ruhe - Keith Bruce, Herald Tribune, 22 August 2010

In 2012 wordt van Parys door Muziektheater Transparant gevraagd om een ingekorte versie van Pelléas en Mélisande van Debussy te arrangeren voor het ensemble Oxalys. Dat is meteen een schot in de roos. Het arrangement wordt ook internationaal opgemerkt. In 2015 gebruikte de English Touring Opera haar arrangement voor hun UK productie. In 2018 kiest Theater an der Wien voor een nieuwe productie in de Wiener Kammeroper olv Thomas Guggeis haar arrangement.

De volgende etappe in haar muziektheater verhaal was haar eerste avondvullende ‘Private View’ die ze schreef voor muziektheater Transparant in coproductie met een hele reeks partners (om. Vlaamse Opera, De Singel, Operadagen Rotterdam, Deutsche Oper Berlin, Asko|Schoenberg en Bergen Nasjonale Opera). De première van Private View’ op het Opera XXI Festival 2015 in De Vlaamse Opera met de Neue Vocalsolisten Stuttgart in de hoofdrol, begeleid door het Asko- Schoenberg Ensemble olv. Etienne Siebens, was een succes. Het libretto is van de Schotse T.S. Eliot Prize winnares Jen Hadfield, gebaseerd op een scenario van Gaea Schoeters, de scene is voor rekening van het Nederlands videocollectief 33 1/3 en de Ier Tom Creed tekent voor de regie.
Naast dit project, creëert ze samen met Anneleen De Causmaecker de Klankinstallatie / Performance ‘Field Recordings’ die in 2015 in het concertgebouw Brugge in première gaat en hernomen wordt op de Operdagen Rotterdam 2016.

Voor het Klara Festival van 2016 schrijft ze een introductie en slot bij de Johannespassie van Bach die er gebracht wordt door B’Rock in een scenische versie. De productie met beelden van Myrjam Devriendt en een staging van Pierre Audi is een groot succes. 

Annelies schrijft een liedcyclus die een antwoord formuleert op Janacek’s ‘Dagboek van een Verdwenene’, deze voorstelling in een regie van Ivo van Hove gaat tijdens het Klara Festival 2017 in première met uitvoeringen in gans Europa, in Bejing en in 2019 zelfs in New York.

"Haar arrangement, met een glansrijke rol voor het harmonium, is een wonder." Pelléas et Mélisande - Tom Janssens, De Standaard

Recent werk

In 2017 wordt Annelies Van Parys uitgenodigd om een kameropera te maken voor Staatsoper Unter den Linden en Folkoperan Stockholm. Haar idee om van Debussy’s onvoltooide opera Usher te vertrekken, wordt door beide operahuizen enthousiast onthaald. Voor het herwerken van het libretto (Debussy/Poe) doet ze een beroep op Gaea Schoeters, de regie is in handen van Philippe Quesne, de muzikale leiding van Marit Strindlund.
De première heeft plaats in oktober 2018 in de Staatsoper Unter den Linden. De pers is erg lyrisch over de muziek. Volgens de Financial Times verdient het werk zijn plaats in het operarepertoire van de 21 ste eeuw. De voorstelling speelt ook in de Folkoperan van Stockholm voor telkens goed gevulde zalen en ook hier is de pers laaiend. USHER wordt reeds in januari 2020 hernomen in Staatsoper Unter den Linden en speelt in Mei in de Vlaamse Opera en op Operadagen Rotterdam. Momenteel schrijft Annelies Van Parys een werk voor het wereldvermaarde Concertgebouw Orkest Amsterdam waarvan de première gepland is in januari 2021 met het orkest onder leiding van Matthias Pintscher.

Daarnaast maakt Annelies samen met de bekende Duitse schrijfster Dea Loher A War Requiem voor het Nationaal Orkest van België en Collegium Vocale Gent met als solisten Sophie Karthäuser en Thomas Bauer. Deze productie, één van de officiële herdenkingsplechtigheden tijdens de festiviteiten van de 100 jaar wapenstilstand, gaat in première in november 2018 onder leiding van chef dirigent Hugh Wolff. Zowel publiek als pers zijn diep onder de indruk.

“De muziek onder dit alles voelt als een overweldigende encyclopedie van kleuren die je meeneemt in een maalstroom van glijdende tonen, verontrustend geritsel, tedere interpunctie en bonkende hysterie... Onder al die kleuren voel je een mooi doordachte structuur die zijn geheimen niet meteen prijs geeft: eigenlijk wil je dit nòg eens horen. Misschien wel met de ogen toe … “ Private View - Annemarie Peeters, De Standaard, 16 mei 2015

Erkenningen & Awards

Annelies Van Parys is al vele malen bekroond voor haar werken. Zo kreeg ze de prijzen Flandres-Québec, Jeugd en Muziek en Gebroeders Darche. Ze kreeg in 2015 de prestigieuze Rolf Liebermann Fedora Prize for Opera voor haar opera Private View. die ook de prijs voor beste productie wegkaapte op het Armel Opera Festival in Budapest (HU) en de Music Theatre Now Prize (Berlin). 
USHER werd geselecteerd voor de International Opera Awards 2018 in de categorie Wereldcreaties.
In 2019 ontvangt Annelies Van Parys een Klara voor Beste Componist én een Klara voor Muziekpersoonlijkheid van het jaar 2018 . 

Sinds 2008 is Van Parys verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar ze de vakken orkestratie, vormanalyse en compositie doceert. Ze is ook ereambassadeur van het Koninklijk Conservatorium van Gent.