SONGS OF LOVE AND WAR / AN ARCHIVE OF LOVE - Operadagen Rotterdam

Muzikale zoektocht naar de essentie van de liefde

Meer dan ooit tevoren zijn we geobsedeerd door de liefde: het is tenslotte de meest individuele van alle emoties. Net als wijzelf zijn onze liefdesverhalen volstrekt uniek. Toch? Stel je voor dat we ons vergissen. En dat liefde niet iets persoonlijks is, maar juist de meest universele van alle emoties. De personages en het landschap veranderen wel, maar het verhaal van de liefde is net zo oud als de mensheid.

De grote en tragische geliefden uit de klassieke liefdesverhalen hebben ons romantische liefdesideaal gevormd. Hun geschiedenissen vormen een collectief bewustzijn van menselijke liefde en een gigantisch archief van weergaloze liefdesmuziek. Zo joeg Claudio Monteverdi op Amor in Madrigali Guerrieri et Amorosi, vatte Claude Vivier de essentie van Eros in Love Songs, en ving José Sanchez-Verdu Thanatos in Scriptura Antigua.

Voor Songs of Love and War / An Archive of Love schreef Annelies Van Parys een nieuwe liedcylus: Ah, cette Fable. Hierin raakt een engel verstrikt in een aardse liefde. Blijft hij op aarde, dan sterft hij, maar als hij opvliegt, sterft zijn geliefde. Naarmate deze kleine tragedie zich verder ontvouwt, resoneert het grote archief van liefdesverhalen steeds meer mee. Woorden, geluiden en emoties brengen herinneringen naar boven aan voorbije liefdes en passies, zowel sacraal als profaan. Echo’s en fragmenten van andere, oudere liefdesliederen hechten zich aan dit nieuwe verhaal, onderbreken en completeren het, en stuwen het in nieuwe richtingen.

zo 20 mei 2018 - 20:00 
ma 21 mei 2018 - 17:00 
Noletloodsen Theater

Tickets: Operadagen Rotterdam

Neue Vocalsolisten Stuttgart
sopraan: Johanna Zimmer
sopraan: Susanne Leitz-Lorey
mezzosopraan: Truike van der Poel
tenor: Martin Nagy
bariton: Guillermo Anzorena
bas: Andreas Fischer

compositie: Annelies Van Parys, José Sanchez-Verdu, Claude Vivier, Claudio Monteverdi e.a.
muzikale arrangementen: Annelies Van Parys
concept en tekstuele dramaturgie: Gaea Schoeters
podiumregie: Gable Roelofsen & Romy Roelofsen (Het Geluid Maastricht)

set design: Davy Van Gerven
productie: Neue Vocalsolisten Stuttgart, Concertgebouw Brugge, Het Geluid Maastricht, Musica Sacra, Theater aan het Vrijthof